ROOKVRIJ OPGROEIEN IN LANSINGERLAND

“Kinderen hebben meer behoefte aan voorbeelden dan aan kritiek”

- Joseph Joubert -

Met deze stelling in het achterhoofd hield de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) woensdagavond 13 juni jl. haar jaarlijkse themabijeenkomst, die deze keer de titel “rookvrij opgroeien in Lansingerland” had meegekregen. Voorzitter Jos Thewessen verwelkomde alle aanwezigen in een goed gevulde collegezaal van het gastvrije Wolfert Lyceum. Onder de vele gasten bevonden zich brede vertegenwoordigingen vanuit het politieke landschap, sportclubs, scholen en speeltuinen.

Iedereen wil dat kinderen opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije sport-, speel, en leeromgeving bij. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. In 2020 is het wettelijk verplicht dat schoolterreinen rookvrij zijn.

Bovengenoemde onderwerpen kwamen tijdens de themabijeenkomst uitgebreid aan de orde met onder andere een pakkende en confronterende presentatie van Bart de Wolf (KWF Kankerbestrijding). Ook werden een drietal inspirerende pitches gehouden met praktijkvoorbeelden. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen in twee groepen met het accent op scholen en sportclubs om levendig en enthousiast te discussiëren hoe deze ook in Lansingerland rookvrij zouden kunnen worden gemaakt.

Na de plenaire discussie kon worden vastgesteld dat alle deelnemers ervan overtuigd waren dat ook Lansingerland op de “rookvrije generatiekaart” moet worden gezet en werd een voortvarende aanpak toegezegd. Jos Thewessen beloofde aan de eerste sportclub, school of speeltuin in Lansingerland die helemaal rookvrij is een gratis rookvrij bord, poster en spandoek die de ASD zelf zal komen ophangen.

Vrijdagochtend 6 juli ontving de Berkelse tennisvereniging ATV Berkenrode uit handen van onze voorzitter een bord. Hetzelfde aanbod geldt nog steeds voor de eerste aanmelders uit zowel Bergschenhoek als Bleiswijk.