Column 20 januari 2021: Terug naar normaal

Het jaar 2020 zal ons nog lang bijblijven. Het gewone leven werd compleet overhoop gegooid en zekerheden bleken ineens ver te zoeken. Het thema van 2021 is daarmee al voor een belangrijk deel ingevuld: terug naar ‘normaal’. Maar wat als dit normaal er anders uitziet dan gewenst? Elkaar begroeten met drie zoenen zal misschien niet meer zo snel terug komen áls u dat al deed, maar wat is er nodig om iemand als mens een basis te geven om vanuit te leven? Ontslag, faillissement of wegvallen van naasten zijn immers van een heel andere orde. Oók als er geen sprake is van een pandemie. Onze adviesraad heeft in dit nieuwe jaar ook te maken met veranderingen. Minder heftig gelukkig, maar wel belangrijk om aandacht aan te besteden.

Jos Thewessen nam per 1 januari afscheid als voorzitter en heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor een raad die haar taak, het gevraagd én ongevraagd adviseren over wonen, werken, inkomen, welzijn, jeugd, onderwijs en zorg, kon uitvoeren. Ook vanaf deze plek willen wij hem danken voor zijn inzet en grote betrokkenheid bij het sociaal domein in onze gemeente. Jos gaf het stokje aan mij door en vandaar dat deze column deze keer door mij geschreven wordt. Het vraagstuk wat iemand nodig heeft om zijn of haar leven vorm te geven vind ik interessant.

Veerkracht, ofwel het vermogen om goed om te gaan met stress en tegenslag, is een begrip dat veel gehoord wordt. Het wordt gehoord in allerlei discussies, bijvoorbeeld over de bijstand en de zorg. Wat is er nodig voor veerkracht? Welke rol kan de gemeente hierin precies spelen? Het nadenken over dit soort onderwerpen geeft mij energie. Krijgt u hier ook energie van en lijkt het u leuk om een bijdrage te leveren?

We zoeken nog mensen die onze adviesraad kunnen versterken. Mensen die graag hun voelsprieten uitsteken en op de hoogte blijven van wat er speelt in het sociaal domein in Lansingerland. Zodat we onze kennis en ervaringen kunnen bundelen waardoor onze adviezen nog beter kunnen worden. Op onze website www.asd-lansingerland.nl kunt u meer lezen. Laat het ons weten als u geïnteresseerd bent, we komen graag met u in contact.

Astrid Schoormans
Voorzitter ASD Lansingerland