Actualiteiten

Begin november hebben wij aan de hand van de trendanalyse van de gemeente gediscussieerd over de aandachtspunten in het sociaal domein in de komende jaar. Samen met de adviesraden van Zuidplas, Capelle a/d IJssel en Krimpen a/d IJssel hebben wij een presentatie gekregen over de nieuwe omgevingswet. Deze wet gaat in 2021 in, maar gemeenten bereiden zich nu al voor op de invoering. Mogelijk kan deze wet ook van invloed zijn op de taken van een adviesraad sociaal domein.

Op de ledenvergadering van de Koepel van Adviesraden Sociaal Domein was aansluitend de Hannie van Leeuwenlezing. Deze keer verzorgd door  Janny Bakker-Klein, voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie, en oud wethouder in de gemeente Huizen. In haar lezing verwijs zij onder meer naar een initiatief in de gemeente Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren om niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is. Dit initiatief is vastgelegd in een rapport Wat nodig is… De SpiegelTeam-methode in het sociaal domein. De gehele Hannie van Leeuwenlezing is terug te lezen op de site van de Koepel.

Tot slot hebben wij nader kennis gemaakt met de leden van de Commissie Samenleving in Lansingerland. Door middel van speeddates hebben de leden van commissie in goed beeld gekregen van de activiteiten en de mensen in de adviesraad. Een ontmoeting die zeker voor herhaling vatbaar is.

Op onze laatste vergadering van dit jaar nemen wij helaas afscheid van twee leden. Gelukkig hebben wij onlangs ook weer nieuwe kandidaat-leden mogen begroeten, maar de adviesraad blijft opzoek naar nieuwe leden. Mocht u interesse hebben om een keer kennis te maken kijk dan op vacature.

Op de pagina adviezen een overzicht van de onderhanden en de te verwachten adviezen in de komende maanden.

In diverse (interne) werkgroepen gaan wij de volgende onderwerpen nader uitwerken:

  • De inzet van ervaringsdeskundigen bij onze adviesraad;
  • Verwachtingspatroon van ouders richting hun kinderen; 
  • Preventie bij onder meer overgewicht en alcoholgebruik;
  • Asielgerechtigden, de ondersteuning bij opvoeding van kinderen en bij het vinden van werk.

Heeft u over het bovenstaande vragen of opmerkingen klik dan hier voor het contactformulier.